„DEVOJKE OD MILION DOLARA“ NA BOKS MEMORIJALU BRANKO PEŠIĆ


„Београдски победник“, међународни турнир традиције дуге преко пола века, ове године одржава се 56. пут и од ове године носи назив по свом првом покровитељу, пасионираном обожаватељу бокса и најпознатијем градоначелнику Београда у историји – Бранку Пешићу. О томе да је реч о изуетно цењеном такмичењу широм меридијана говори и чињеница да је сврстан у А категорију турнира према Светској боксерској Федерацији и да је у последњих десет година проглашаван за најбоље организован турнир од стране Светске (АИБА) и Европске (ЕУБЦ) боксерске Федерације.

Учешће на „Београдском победнику 2018“ најавило преко 80 боксера из 16 земаља, а међу њима и велики број дама. Све је већи број девојака које тренирају и које се такмиче у олимпијском боксу, атрактивност њихових борби је све већа и прави празник за све љубитеље овог племенитог спорта.

Са посебном пажњом и нестрепљењем чека се меч 26 – годишње шампионке Србије у бантам категорији Нине Радовановић која на светској ранг листи заузима 17. место, власнице четири шампионска појаса.

„Београдски победник је турнир са дугом традицијом и спада у наше значајније међународне турнире. Треба искористити моменат сада када је олимпијски бокс изједначен са профи боксом, тако да сам ја као професионални боксер добила шансу да поново наступам под заставом Србије и остварим резултате који нам требају како бисмо вратили бокс на старе стазе славе. Истакла би да је олимпијски бокс незаслужено дуго називан ,,аматерски“ што је апсолутно неадекватно с обзиром да се за њега исто жртвујете као и за професионални бокс, осим у смислу броја борби које можете имати у току једне године“ – каже српска шампионка Радовановићева.

Нину већ у мају очекује и Европско првенство на профи сцени и веома је срећна што ће пре тога изаћи пред београдску публику и показати сву своју снагу и моћ у рингу.

„Учествоваћу на Меморијалу „Бранко Пешић“ у хали Пинки и очекујем да ће се у мојој, олимпијској категорији -51кг пријавити већи број међународних такмичарски и да ће то бити прави тест пред Европско првенство за жене у које је на програму од 10. до 19. маја. „Београдски победник“ први пут после тачно пола века уврстиће и женске борбе што ме посебно радује, као и то да ће београдска публика упознати и лепши пол на рингу за шта знамо сви да није баш уобичајено видети у нашој средини. Женама треба дати равноправну шансу да донесу медаљу која толико дуго недостаје нашем спорту, а уверена сам да је у овом саставу челних људи Боксерског савеза Србије ипак препозната та шанса“ – закључила је Нина Радовановић.