O nama

ISTORIJAT

 

Boks je jedan od najstarijih sportova na svetu. Preteča boksa se pominje u najranijim civilizacijama, a boks je 688 godine p.n.e. uveden u takmičenje na Olimpijskim igrama u okviru pankrationa (mešavina rvanja i boksa). Boks je bio prisutan i u doba Rima a u srednjem veku se pominje kao „veština samoodbrane“. U novije doba se pojavljuje u Engleskoj, a za osnivača se smatra Džejms Flag (1719. godina). Borbe golim rukama vođene su sve do 1889. godine posle čega su uvedene borbe u rukavicama. Međunarodni bokserski savez sa profesionalce osnovan je 1911. godine, a za amatere 1920. godine. Prva bokserska pravila potiču iz Engleske sredinom 19. veka, a Markiz od Kvinsberija je 1867. godine objavio sistematizovana pravila borbe, a danas se „Kvinsberi“ pravila smatraju prvim službenim bokserskim pravilima. Izuzetno je značajno da glavnina ovih pravila i dan-danas važe u bokserskom svetu.

Olimpijski boks smatra se jednom od najtežih, najkompleksnijih i najspecifičnijih olimpijskih disciplina. Boks je u Srbiju došao početkom 20. veka, istina, neorganizovano i neplanski i svodio se na udaranje u improvizovane džakove, a potom i kroz sparing. Godine 1911. osnovan je prvi bokserski klub u Beogradu, a prvi boks meč organizovan je 1912. godine u beogradskom bioskopu „Kolarac“ gde je nastupio Mileta Nedić protiv Ebera, boksera iz Mađarske. Od 1924. do 1934. godine bokseri su nastupali kao članovi Teškoatletskog i Šakačkog saveza. Bokserski savez Jugoslavije osnovan je 1934. Godine sa sedištem u Zagrebu. Posle Drugog svetskog rata, 18. decembra 1948. godine u Beogradu je osnovan obnovljeni Bokserski savez Jugoslavije, koji je delovao kao BS FNRJ, pa posle kao BS SFRJ. Od raspada zemlje, 1991. godine naši bokseri nastupaju kao predstavnici SR Jugoslavije, zatim Srbije i Crne Gore, a od 2006. godine kao predstavnici Bokserskog saveza Srbije (BSS).

Tokom 1970-tih i početkom 1980-tih jugoslovenski boks je beležio velike uspehe na međunarodnom planu i u amaterskoj i u profesionalnoj varijanti. Bilo je to vreme velikih šampiona i dupke punih dvorana sa navijačima koji su naše boksere srčano bodrili do novih titula. Ovaj period je iznedrio je velike šampione među kojima su Mate Parlov, Marijan Beneš, Slobodan Kačar, Miodrag Perunović, Ante Josipović. Mirko Puzović, Ace Rusevski, Tadija Kačar, Ljubiša Simić i ostali.

Jugoslovenski boks je na evropskim šampionatima osvojio čak 52 medalje – šest zlatnih, 18 srebrnih i 28 bronzanih. Najsjajnijim odličjem okitili su se Mate Parlov (dva puta), Marijan Beneš, Ace Rusevski, Miodrag Perunović, i Ljubiša Simić. Najviše medalja – četiri, osvojio je Dragoslav Jakovljević, u periodu između 1957. i 1963. godine.

 

BOKSERSKA LIGA SRBIJE I PROJEKAT "OLIMPIJSKA ŠKOLA BOKSA" ZA BUDUĆNOST SRBIJE

 

Posle perioda 90-tih i početkom ovog veka boks u našoj zemlji nije beležio značajne rezultate, u prethodnoj godini, sa novim rukovodstvom u Bokserskom savezu Srbije pokrenut je niz akcija u cilju popularizacije boksa u Srbiji. Uspešno je startovala Bokserska liga Srbije, kao i projekat „Olimpijska škola boksa“ koji je privukao veliku pažnju omladine u lokalnim zajednicama.